Hoppa till sidans innehåll

Ungdomar


Ungdomar

Piteå skytteförening bedriver även ungdomsverksamhet i korthållsskytte och luftgevärsskytte.

Som ungdom så får man låna all utrustning som behövs av föreningen och man behöver ingen som helst vana ha av tidigare skytte för att börja med korthåll eller luftgevärsskytte. Pojke eller flicka spelar heller ingen roll alla skjuter på lika villkor.

Korthåll:
Ungdomar t.o.m 15 år skjuter liggande med stöd och när man är över 15 år skjuter man liggande, knästående och stående. Korthållsskytte sker med korthållsgevär kaliber .22 även kallade salongsgevär. Skjutavståndet är 50 meter. Tavlan man skjuter på är en 10-ringad tavla med en diametern på ca 16 cm. Den yttre ringen i centrum är ca 1 cm  i diameter och den inre ca 0.5 cm. Detta kan verka svårt men det brukar inte dröja länge innan dom lyckas skjuta sin första ”10:a” sen blir dom duktigare och duktigare för varje gång. Om man väljer att delta i tävlingar så finns det ett antal klasser som man blir indelade i efter ålder. Lämplig ålder för att börja skjuta korthåll är ca 12 år.

Luftgevär:
Luftgevär skjuts på 10 meter inomhus och utövas mestadels under vinterhalvåret.
Ungdomar 7 - 13 år och nybörjare skjuter sittande med stöd. När man är omkring 13 - 15 år och känner att man behärskar geväret börjar man skjuta sittande med rem eller stående.
De äldre, över 15 år skjuter stående.
Om man väljer att delta i tävlingar så finns det ett antal klasser som man blir indelade i efter ålder.
Geväret väger 5 – 5,5 kg och laddas med komprimerad luft eller drivgas. Kulan är 4,5 mm och består av bly. Tavlan är tioringad och tian är 0,5 mm stor.

På vinterhalvåret från mitten av oktober fram till mars, april så håller vi till inne i friidrottshallen på Piteenergi arena. Sommarhalvåret från maj, juni fram till augusti, september så håller vi till ute på skjutbanan vid Fagersberget.

Om ni är nyfiken på att börja eller har frågor om oss i övrigt så klicka på menyvalet ”Om oss – Kontakta oss” och lämna era uppgifter så kontaktar vi er

Uppdaterad: 01 APR 2018 08:22 Skribent: Kennet Engberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Piteå SF - Skyttesport
Per-Arne Persson, Solhemsvägen 15
94139 Piteå

Kontakt:
Tel: +460105059602
E-post: This is a mailto link

Se all info